Herborist is een oud beroep. Het beroep van herborist werd voor het eerst in Frankrijk erkend in januari 1312. De corporatie van kruidendokters werd erkend in de vijftiende eeuw.

Een diploma herborist werd uitgegeven door de Faculteit der Geneeskunde van 1778 en in 1927 werd de Nationale School voor Kruidkunde in Parijs gesticht. Vanaf de onafhankelijkheid waren er in België studies mogelijk via de Europese School van kruidengeneeskunde in Brussel, die nu nog steeds bestaat.

Vanaf de 21e eeuw worden verschillende studies aangeboden door privé centra en via het afstandsonderwijs die leiden tot het behalen van het diploma herborist dat erkend is via het koninklijk besluit van 21 december 1998 betreffende de beroepsbekwaamheid voor zelfstandigen.

De programmawet van 10 februari 1998 tot bevordering van het zelfstandig ondernemerschap en het koninklijk besluit van 21 oktober 1998 tot bevordering van het ondernemerschap.

Beroepsbeschrijving:
Net als de apotheker kan de herborist een zaak voeren, planten, mengsels en preparaten op basis van kruiden verkopen, de doseringen bepalen en raad geven.

Kruidengeneeskunde maakt gebruik van planten om geneesmiddelen te bereiden en problemen met de gezondheid op te lossen.

Kruidengeneeskunde wil vooral de natuurlijke genezende kracht van het lichaam stimuleren door het evenwicht te herstellen en het te zuiveren.

Vele kruiden hebben dezelfde eigenschappen als farmaceutische geneesmiddelen, maar ze vertonen vaak geen of minder ongewenste bijwerkingen en tasten het natuurlijke evenwicht van het lichaam niet altijd aan.

Ze zijn niet alleen effectief, maar soms ook goedkoop en makkelijk toepasbaar.

Een herborist heeft ook belangrijke beperkingen, en mag geen diagnose stellen, dat is het werk van de dokter. Een herborist mag ook in geen enkel geval doktersadvies afraden.

Een herborist is in staat raad te geven over de toepassing van planten en kruiden op het vlak van voeding en lichaamsverzorging.

Hij geeft raad en bereidt kruidenmengsels om bepaalde aandoeningen natuurlijk te verbeteren, te genezen, de weerstand te verhogen, en dergelijke meer.
Hij biedt oplossingen op maat aan om op een gezonde manier te leven, rekening houdend met het metabolisme en de klachten, de leeftijd, persoonlijke mogelijkheden, medische geschiedenis, enzoverder. Dit steeds met natuurlijke middelen.
Hij biedt ook oplossingen aan voor lichaamsverzorging, op natuurlijke wijze, en weet met de beste ingrediënten de mensen van natuurlijke verzorgings- en schoonheidsmiddelen te voorzien.
Hij weet alles over de meest recente wetgeving in verband met het gebruik en de verkoop van kruiden. De herborist houdt zich ook strikt aan de regels.

Gouden Raad!
Wil je je laten bijstaan en adviseren om kruidenpreparaten te gebruiken, of schoonheidsproducten gebruiken die natuurlijk en geschikt voor je zijn?

Laat je dan bijstaan door een erkend herborist.

Durf ook naar de erkenning vragen, want charlatans zijn er genoeg, en JA kruiden kunnen ook gevaarlijk zijn.

Ga zeker niet experimenteren zonder de nodige kennis, je kunt alles innemen…. maar pas op sommige zaken slechts 1 keer, en dat is net zo met natuurlijke middelen.

Wees voorzichtig en vraag steeds advies aan een deskundige.

Bronnen: Wikipedia, Syntra, Mannavita.

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.