Deze blog draag ik op aan mijn grootmoeder, Alice De Pauw: ‘ons meme’.

Zij teelde gedurende vele jaren Hop en gaf mij de passie voor geneeskrachtige planten mee.

Hop (Humulus lupulus) en traditioneel gebruik

Al in de 9de eeuw werd Hop verbouwd door Duitse monniken, die de slaap bevorderende, kalmerende en libido verlagende (bij mannen) werking ervan kenden.

In Germaanse landen was het een gewoonte het hoofdkussen bij opgewonden kinderen, slapeloosheid, oorpijn of zenuwpijn op te vullen met hopbellen.

Noord-Amerikaanse Indianen gebruikten hop met succes bij slapeloosheid en pijn en als gynaecologisch middel bij borst- en baarmoederproblemen.

Er was ook een traditioneel gebruik als maagtonicum.

De kalmerende en slaap bevorderende werking werd vastgesteld bij hopplukkers die waarschijnlijk de resinen van de hop van hand naar mond brachten of de etherische olie van de hop inademden.

Een onderzoeksgroep rond professor Dr. Denis De Keukeleire (Universiteit Gent) isoleerde en identificeerde in 1999 uit het hopresidu (niet gebruikt bij het brouwen) de fyto-oestrogene stoffen zoals hopeïne en andere prenylflavonoïden. Hopeïne is tot nog toe het krachtigste, gekende fyto-oestrogeen, dat zijn plaats gekregen heeft in de vervanging van HRT (hormone replacement therapy) of HST (hormonale substitutietherapie).

De inhoudsstoffen van Hop

Gebruikte delen: de vrouwelijke bloemen, ook hopbellen of hopkegels genoemd.

De hopbellen bevatten vooral bitterstoffen (humulonen en lupulonen), en polyfenolen met fyto-oestrogene eigenschappen, tannines en fenolzuren. Verder ook de etherische olie, met oa. monoterpenen, sesquiterpenen, monoterpeenalcoholen en alifatische alcoholen.

Hedendaags gebruik als medicinale plant

Fyto-oestrogene werking bij menopauzale klachten (nachtzweten, stemmingswisselingen, vaginale droogte, prikkelbaarheid,…), osteoporose vanaf de menopauze, verminderd libido bij de vrouw (!), uitblijvende menstruatie, onvoldoende menstruatie, korte cyclus door oestrogeengebrek. Dit door de fyto-oestrogene eigenschappen van de polyfenolen (vnl. Hopeïne)
Zenuwachtigheid, slapeloosheid, angst, stress, opgewondenheid, spanningshoofdpijn, overdreven emotionaliteit, spierspanningen door stress. Door de etherische olie.

Uitwendig: Wond genezend door de samentrekkende werking en de antiseptische, anti-inflammatoire werking. Pijnstillend bij zenuwpijnen van gezicht en armen, kneuzingen, jicht, artrose en artritis.

Gebruik

Extracten of preparaten bij menopauzale verschijnselen en ter bevorderen van de slaap.
Belangrijk: niet gebruiken bij zwangerschap of bij aandoeningen die hormoonafhankelijk zijn. Interacties met hormoon-bevattende medicijnen en sedativa. Kan het libido van de man verlagen bij inname.

Recept en Tips

Hopcompres
Hopbellen in een doekje wikkelen, opwarmen op de radiator. Lokaal bij zenuwpijn.

Hopbaden
Met hopbellen gevuld zakje in het badwater brengen, ter ontspanning bij stress.

Hopkussen
Vul je hoofdkussen met hopbellen. Door de gelaatswarmte komen de rustgevende stoffen vrij (etherische olie) en helpen bij bij het inslapen en voor een rustige slaap.

SLAAP LEKKER!

No responses yet

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.